Schrijf een bericht in het AnneFrankMULO GASTENBOEK <<klik hier>> of alleen lezen <<klik hier>>.


CORONA Perikelen

En toen was het maart 2020 wat normaliter het moment is om de volgende reŁnie te plannen doch helaas, de Corona-pandemie greep om zich heen en het was al snel duidelijk dat wij, oud-AnneFrankers, een groot risico zouden lopen op besmetting met alle vreselijke gevolgen van dien. Voorlopig zijn helaas alle plannen in de ijskast gezet en wachten we op de beschikbaarheid van een werkend vaccin.

Omdat er derhalve weinig te melden viel, leidde dit tot weinig nieuws en dus ook geen nieuwe content voor deze website. Groot was dan ook de verrassing toen bleek dat de hosting service (van Ziggo) zonder enige vorm van communicatie per november 2020 was beŽindigd. Gezien het feit dat niemand dit gemeld heeft moeten we aannemen dat ook u dit niet gemerkt hebt. Maar het feit dat u dit nu leest toont aan dat alles weer op het web beschikbaar is en dat we weer "alive and kicking" zijn.

Was er dan helemaal niets te melden? Eigenlijk niet tot de 10e februari 2021 toen wereldwijd werd gereageerd op de mededeling dat de Golden Earring ophoudt te bestaan omdat lead-gitarist George Kooymans, onze oud-school kameraad, een ernstige vorm van ALS heeft. We wensen hem veel sterkte in deze moeilijke fase.

Op youtube zijn diverse commentaren verschenen zoals deze:  <<klik hier>>

RE‹NIE 8/9/10 NOVEMBER 2019

Berghotel AmersfoortOp vrijdag 8 november was het weer zo ver, een hechte groep van oud-leerlingen van het examenjaar 1964 van de Anne Frank MULO uit Den Haag verzamelde zich rond 15 uur in het Berghotel bij Amersfoort om weer eens gezellig bij te praten. Deze keer was gekozen voor een 3-daags arrangement, inclusief een diner op de vrijdag en de zaterdag.

Hoewel we allemaal al ruim de 70 gepasseerd zijn, voelde het toch weer alsof de tijd heeft stil gestaan sinds wij in 1964 de school verlieten. Als baby-boomers van na de 2e weteldoorlog zijn we nog steeds een beetje rebels en ondernemend. Natuurlijk beginnen de jaren te tellen en kraakt het hier en daar. Ook zijn er oud-leerlingen die we helaas moeten missen, enerzijds omdat zij eerder zijn overleden, anderzijds omdat enkelen verhinderd waren.

Op de vrijdag waren toch 6 oud-leerlingen met hun partners aanwezig, op de zaterdag voegde nog 2 oud-leerlingen zich bij hen.

De vrijdagavond werd genoten van een prima diner en omdat het hotel voor de zaterdag volgeboekt was, kon de onze groep terecht bij het Bergpaviljoen, een restaurant wat tegenover het hotel ligt. Ook daar stond ons een separate ruimte ter beschikking en was er een uitstekend verzorgde maaltijd.

Reunie2019 KoppelpoortOp zaterdagochtend, na het gezamenlijke ontbijt, was het tijd voor een wandeling door de bossen van "Klein Zwitserland". Mede door de fraaie herfstkleuren een goed begin van deze dag. Onderdeel van de wandelroute was het Belgisch monument wat door vluchtelingen uit BelgiŽ gedurende de 1e wereldoorlog werd gebouwd. Indrukwekkend, mede door de fraaie reliŽffen. Bij het verlaten van het betreffende bosperceel hoorden we nog het carrillon in de toren van het monument.

Reunie2019 bij Belgsich monumentOp de zaterdagmiddag werd onder leiding van een krasse 77-jarige gidse een stadswandeling gemaakt in Amersfoort en werd na afloop nog een drankje genuttigd in een gezellig cafť.

De zondagochtend was koud maar met een stralend blauwe lucht dus ging het hele stel opnieuw de bossen in. En omdat het Belgsich monument onbekend was voor degenen die pas zaterdag kwamen, werd daar wederom een bezoek gebracht. Toevallig kwam toen net een jonge Duitser aan die de deur ontsloot en ons uitnodigde om boven in de toren kennis te nemen van het aldaar aanwezige carrillon. En terwijl deze student van de carrillon-school uit Amersfoort een concert gaf, konden wij genieten van het uitzicht boven op de toren. Een aparte belevenis!

Na de wandeling werd er nog in het hotel gezamenlijk koffie gedronken en vertrok vervolgens een ieder zich richting huis. Maar niet nadat was afgesproken dat we over een jaar weer een dergelijk weekend zullen organiseren.

Er zijn uiteraard foto's gemaakt en die zijn toegevoegd aan ons album
<<klik hier>>RE‹NIE 6/7 OKTOBER 2018

Het blijft altijd moeilijk om een gezelschap van 15-20 mensen bijeen te brengen maar de meeste reŁnisten waren toch in de gelegenheid om dit weekend van 6/7 oktober naar het hotel Herikerberg bij Markelo te komen. Na even op het terras in de najaarszon en onder het genoegen van een drankje te zijn bijgekomen van de reis trok het gezelschap de wandelschoenen aan en werd 4-5 km door de omliggende bossen en velden gewandeld. Teruggekeerd werd snel omgekleed om vervolgens aan een lange tafel plaats te nemen voor een prima verzorgd 3-gangen diner. Vooraf werd even stilte gevraagd om de overleden oud-leerlngen (Hanne, Els, Gerrit, Olga) te gedenken. Na het diner werden tot middernacht weer de nodige herinneren gedeeld. Op zondagochtend volgde een gezamenlijk ontbijt en vertrok het hele gezelschap naar Kasteel Wamelo waar in de prachtige kasteeltuin fraaie zandsculpturen bezichtigd werden. Rond 14 uur werd nog even in het restaurant afgesproken dat we het volgend jaar weer dunnetjes gaan overdoen, mogelijk dan door een drie-daags evenement in de buurt van de Belgische grens. Enkele foto's zijn weer aan het album toegevoegd, klik links op beelden.


Herikerberg hotelAFSCHEID VAN OLGA

Olga
In mei 2017 was zij nog aanwezig op onze reŁnie in De Rijp. Enkele weken geleden moesten we vernemen dat Olga ernstig ziek was en geen behandeling meer mogelijk was. Nadat Olga in een hospice was opgenomen zijn Marijke en Deine nog bij haar langs geweest en hebben nog wat oude herinneringen kunnen ophalen.

Op maandag, 5 februari 2018 om 11 uur, is Olga in het bijzijn van haar familie overleden.

Olga was ťťn van onze trouwe reŁnisten. Wij treuren om dit verlies en voelen intens mee met de nabestaanden.

Op 10 februari om 13 uur vond in de aula van begraafplaats Oud Eik en Duinen te Den Haag de afscheidsplechtigheid plaats. Naast de familie en vele vrienden van Olga waren ook meerdere oud-schoolgenoten aanwezig. Na de emotievolle toespraken van o.a. haar kinderen en man Tim is zij naar haar laatste rustplaats begeleid.

Lieve Olga, rust in vrede.


RE‹NIE
13/14 MEI 2017

Eindelijk dan toch weer een reŁnie. Dit keer moest iedereen afreizen naar het fraaie De Rijp in Noord-Holland. Rond 13 uur was een  ieder  hartelijk ontvangen door Jan en zijn vrouw bij hen in de tuin alwaar in een grote partytent broodjes en koffie klaar stonden. Vervolgens begaf het gezelschap zich naar het Rijper Museum alwaar men aan boord kon gaan van de Lijntje Maria, een tot rondvaartboot omgebouwd vrachtschip. Via de Beemster Ringvaart ging het naar het op enkele kilometers gelegen Fort Spijkerboor. Dit behoort tot de Stelling van Amsterdam . Na een rondleiding door een ervaren gids en de bezichtiging van het enige kanon van stelling, werd de terugreis weer per boot afgelegd. Rond 17 uur was een ieder ingecheckt bij het Hotel Rijper Eilanden en rond 18:30 uur stond het buffet exclusief voor ons gezelschap klaar. Het dineren duurde tot ca. 20 uur waarna we in een separate zaal van het hotel konden bijpraten onder het genot van een drankje en een hapje. Met een videoprojectie van beelden en filmpjes uit de schooltijd werd het een gezellige bedoening wat tot middernacht duurde. Een enkeling had gekozen om dan naar huis te reizen. Een flink aantal had een kamer geboekt en bleef slapen. Omdat De Rijp een historische oude kern heeft, was een ieder die zondagochtend door Jan uitgenodigd voor een wandeling door het oude dorp. Hijzelf gidste het gezelschap langs de diverse bezienswaardigheden met als hoogtepunt de toevallige ontmoeting met Gert-Jan de Eerste, de authentieke dorpsomroeper van De Rijp die uitgebreid de tijd nam om zijn (spraak)kunsten te tonen. Tenslotte werd er op een terras nog even nagekaart en ging een ieder weer huiswaarts.

Op de foto zie je het gezelschap vlak voor het einde van de rondwandeling door De Rijp


Reunie 13 mei 2017


JUBILEUM RE‹NIE 11 OKTOBER 2014

50 JAAR LATER, SINDS DAT EXAMENJAAR 1964, KWAMEN DE OUD-LEERLINGEN WEER BIJ ELKAAR

Het was mei/juni 1964 toen wij eindexamen deden voor de MULO (A/B). Reden om na 50 jaar weer een reŁnie te organiseren. We verzamelden ons deze middag in de kantine van de oude Anne Frank MULO en werden welkom geheten door Esther, namens Middin, de huidige gebruikers van het gebouw. Na een kort bijpraten onder het genoegen van een kopje koffie, werd door Esther een rondleiding verzorgd. 

Een feest van herkenning natuurlijk omdat veel authentieke details nog aanwezig waren. Met name in de bovengymzaal hoorde veel: "weet je nog", "reisje om de wereld", "zitvoetballen",  maar ook de danslessen van het echtpaar Poptie riepen de nodige herinneringen op (PS we zoeken nog foto's van deze danslessen). 

Na de rondleiding werd de groep door Jan onderworpen aan een "Herexamen MULO" waarbij opmerkelijk veel kennis nog aanwezig bleek. Zo werden de Duitse rijtjes "mit, nach, nebst..." en zo, massaal opgedreund. Zelfs bleken enkele aanwezigen nog de gedichten van toen uit hun hoofd op te ratelen. Ook de muziekstukken van juffrouw Klooster (Moldau, Ouverture 1812, Carnaval des Animaux) waren nog niet vergeten. Kortom, een knappe prestatie ! Na een dankwoord aan Esther vertrok het gezelschap naar het centrum van Den Haag om daar rond 18:30 uur onze gids voor de "Duister Den Haag"-wandeling te ontmoeten. Maar helaas, geen gids. Pas na enig bellen kwam hij een half uur te laat aanzetten. Uiteindelijk bleek de rondgang door een duister verleden van Den Haag toch het wachten waard, wij als oud-Hagenezen kregen toch een geheel andere kijk op onze geschiedenis.


Rond 20:30 uur vertrokken enkelen van ons huiswaarts e.d. en bleef een groepje van acht over die in ťťn van de restaurants op het Plein onder het genoegen van een goed glas wijn een uitstekend diner nuttigden. En dan was het zo maar half twaalf waarmee aan dit memorabele feit van de viering van ons 50 jarig jubileum een einde kwam en een ieder zich huiswaarts begaf.


Maar niet nadat de afspraak gemaakt is dat wij, liefst voordat we de 70 passeren, dit nog eens zachtjes overdoen.


TREURIG NIEUWS

 

Op onze reŁnies was hij er altijd bij en leek eeuwig jong te blijven, onze schoolkameraad Gerrit Verbaan. Groot was dan ook onze verbijstering en verdriet om te vernemen dat Gerrit op 30 december 2013 tengevolge van darmkanker is overleden. Wij wensen zijn vrouw en verdere familie heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Dat hij moge rusten in vrede.

 


SCHOOLREGLEMENT

Kom ik zo maar ons oude schoolreglement tegen, je herinnert je vast wel de beruchte regel 5: 
Fluiten, schreeuwen, stoeien en vechten, benevens roken of het in de hand houden van rookmateriaal, zijn in en om de school verboden.

Je kunt alle regels nalezen <<klik hier>>

 DE RE‹NIE VAN 14 MEI 2011 IN OEGSTGEEST

Terug naar Oegstgeest.... ja, want we waren hier al eens eerder te gast in de fraaie tuin van Marijke. Op de foto v.l.n.r. boven: Manja, Gerrit, Deine, Cees en Jan. Onder: Maaike Marijke, Wout, Olga en Lia. niet zichtbaar de fotograaf: Piet (man van Manja) en de cateraar: Jos (man van Marijke). Marijke en Jos hadden voor de nodige drank en hapjes gezorgd, Jan had flink wat energie gestoken in de productie van een DVD met daarop beeldmateriaal uit begin zestiger jaren, o.a. klassefoto's feesten en schoolreisjes (langs de Rijn). Er werd natuurlijk nog even stilgestaan bij de twee schoolkameraden die ons ontvallen zijn: Hanne en Els. En alhoewel de eersten al om 15:30 uur binnendruppelden, vertrokken de laatsten na middernacht. Kortom, weer zeer gezellig en alsof de tijd heeft stilgestaan. 

We hebben afgesproken dat we in 2014 een grootse reŁnie organiseren omdat het dan 50 jaar geleden is dat wij examen deden. Het waar, hoe en wanneer is nog nader vast te stellen.

PS Mocht je een exemplaar van de DVD willen ontvangen, neem dan even contact op met Jan.


HET WAS WEER OUDERWETS GEZELLIG OP 25 APRIL 2009

Oh, oh, Den Haag, mooijŻ stad achtŻ de duinŻ.... we waren er weer, de die-hards van de Anne Frank mulo. Carla en Eddy hadden zich uitgesloofd om dit weerzien te doen slagen. Eerst even op een terrasje op 't Plein wat bijpraten en vervolgens een stadswandeling met een gids (r.a.) door het zogenoemde ďHoog Den HaagĒ. Daarna een gezamenlijk diner in ďDe Haagsche KluisĒ aan het Plein en na afloop met z'n allen een ijsje halen en nog even door de Passage lopen om vervolgens afscheid te nemen met de belofte dat we dit volgend jaar nog eens dunnetjes zullen overdoen....  wellicht bij Lia? Zoals gebruikelijk zijn de foto's weer toegevoegd aan ons <<foto album>>


GEZOCHT: 

Wij zijn benaderd door het Haags Gemeentearchief die bezig zijn met een nieuwe website www.haagsescholen.nl waar zij zo veel mogelijk historische (beeld)informatie over de Haagse scholen willen publiceren. Nu blijkt het archief van de Anne Frank MAVO na de sluiting van de school te zijn verdwenen. Heeft u dit archief in uw bezit of weet u waar het gebleven is, meld dit dan aan Haagsescholen@hga.denhaag.nl .


SEKSUELE VOORLICHTING, TOEN AL?

Een nieuw stukje tekst n.a.v. mijn gesprek met Kees tijdens de laatste reunie.
Kijk maar even onder "
OUD NIEUWS"

EEN JAAR LATER

Op initiatief van Carla en Jan werd een jaar na het overlijden van Els besloten om samen te komen teneinde haar te herdenken en weer eens bij te praten. De regen viel gestaag op die 26e oktober 2008 maar dat weerhield de oud-AnneFrankers er niet van om er op Kijkduin - na een kort moment van stilte voor Els - een gezellige middag van te maken, zoals Els dat ook gewild zou hebben.

Van een strandwandeling kwam het door de regen niet dus meteen maar het restaurant van hotel Atlantis opgezocht en daar bijgepraat. Rond half vier toch nog even de wind en regen getrotseerd en een rondje langs de zondagsmarkt gelopen waarna afgesproken werd dat Eddy met hulp van Carla eind april 2009 een volgende reŁnie zal organiseren. Omdat een aantal naar huis (of elders) moesten, besloten de overigen gezamenlijk te dineren bij de Italiaan aldaar. En als ieder later die avond huiswaards keert, houdt het eindelijk op met regenen. De foto's van deze middag vind je bij de verzameling <<foto album>>
IN MEMORIAM ELS ZEE

Op 24 oktober 2007 is ťťn van onze meest gewaardeerde Anne Frankers overleden: Els van Herkhuizen-Zee. Els was voor ons meer dan een schoolvriendin, zij was altijd de gangmaakster, zij bracht ons over de jaren steeds weer bij elkaar, zij was en blijft een deel van ons leven. Wij zullen haar zeker missen.

Els is op dinsdag 30 oktober bij haar man op begraafplaats Meerbloemhof, Buytenparklaan 1 te Zoetermeer begraven. 

Velen van ons waren aanwezig en uit naam van ons allen is voor een bloemstuk (witte rozen boeket) gezorgd en heeft Jan tijdens de plechtigheid een korte toespraak gehouden <<voor de tekst klik hier>>

WAAROM DEZE WEBSITE?

Wij zijn de baby-boomers geboren in de jaren 1946, 1947 en 1948. Opgegroeid in die grote stad 's-Gravenhage in de omgeving van de Escamplaan, de Dierenselaan,  de Zuiderparklaan of in andere wijken zoals Loosduinen. Als 12- of 13-jarig kind ging je dan vaak naar de MULO. Als kind verliet je de lagere school en ging naar die imposante grote school in de Weesperstraat om daar - na 4 of 5 jaar - als jong-volwassene vanaf te komen.

Ruim zestig leerlingen deden in 1964 hun eindexamen. Zij zwermden uit over Nederland en daarbuiten maar een flink aantal van hen kon die jeugdjaren daar op die school aan de Weesperstraat niet vergeten.

Nog steeds houden zij contact met elkaar en af en toe ontmoeten zij elkaar weer. Dan is het weer net zo vertrouwd als toen.

Lees meer over de ontstaansgeschiedenis van de Anne Frankschool

<<lees verder>>

OUD NIEUWS

Als er dan weer eens een reŁnie wordt gehouden dan komen ze steeds weer boven, die verhalen en ervaringen uit die tijd. Lees maar eens hoe het er destijds aan toe ging.
<<lees verder>>

En niet alleen op school gebeurde het nodige, het was ook de tijd van Elvis Presley, van Cliff Richard en van de vele bandjes uit de buurt zoals Johnny Lion en de Jumping Jewels. Dat het aanbidden van je pop-ster uit de hand kon lopen vertelt Manja in haar bijdrage<<lees verder>>

Heeft u ook een leuk verhaal? Stuur dit dan <<klik hier>>
RE‹NIE 7-10-2006

De eerste reŁnie was al in 1969. In 1990 was de groep weer bij elkaar en besloten werd om dit in een groter verband elke 5 jaar te herhalen.  In 1995 en in 2000 kwamen diverse oud-leerlingen van die examenklas 1964 weer bij elkaar en telkens was het alsof de tijd had stilgestaan. Tijdens die reŁnies ben je nog steeds 16, 17 of 18 en voel je je weer student, dan geniet je nog een keer van die leuke tijd, die bootreizen, die feestjes op school en bij medeleerlingen thuis. Dan is Den Haag weer de stad van de na-oorlogse wederopbouw, van de vernieuwing, van de vele rock-bands, van de dancings, van de feesten en partijen, van de dansschool, maar vooral, die mooie stad achter de duinen (en het strand). De laatste reunie was bij Maaike op 7 oktober 2006 en daar werd afgesproken dat wij proberen om in 2009 weer bijeen te komen. Via deze website kunnen we contact houden. Mocht je meer willen weten of je willen aanmelden dan kan dat door een bericht te sturen. <<klik hier>>

BEELDEN VAN TOEN...EN NU

Mede door de diverse reunies en de dan ruimschoots aanwezige fotoalbums, is er een aardige verzameling ontstaan van oude foto's uit die schooltijd. Reeds eerder waren deze gedigitaliseerd en op een CD-ROM gezet. Omdat er steeds meer materiaal via diverse bronnen beschikbaar werd gesteld, is besloten om de beelden via het internet te publiceren. Daarbij is niet altijd van een optimale bron gebruik gemaakt. Mocht u voor bepaalde opnamen een serieuze belangstelling hebben dan kunt u middels een e-mail (zie onder CONTACT) verzoeken om een afdruk.  Zoals op deze foto uit 1960 waar de 2e klas van de Anne Frank MULO een uitbundig feestje vierde in het gebouw aan de Weesperstraat te Den Haag

 

Voor onze foto's <<klik hier>>